Jabuka Greni Smit

Jabuka Greni Smit

Jabuka Zlatni Delišes klon B

Jabuka Zlatni Delišes klon B

Jabuka Ajdared

Ocena:
80 % of 100
300,00 RSD

Sazreva krajem septembra i početkom oktobra, spada u najpopularnije jabuke u Srbiji jer je odlikuju krupan i lep plod, dobar ukus i veoma dobro podnosi lagerovanje. Otporna je na čadjavu krastavost,srednje osetljiva na plamenjaču, a osetljiva na pepelnicu.

Mogućnost dostave: Da

Tip pakovanja: Goli koren
Jesenja isporuka: 1. novembar - 15. decembar
Prolećna isporuka 1. mart - 15. april


Stanje:
Dostupno
SKU
1111
  • Kupite 5 po 291,00 RSD i uštedite 3%
  • Kupite 10 po 285,00 RSD i uštedite 5%
  • Kupite 20 po 270,00 RSD i uštedite 10%

Jabuka Ajdared: Klasik sa savršenim balansom ukusa i svestranosti

Jabuka Ajdared je jedna od najpoznatijih i najvoljenijih sorti jabuka na svetu, posebno u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ova sorta je poznata po svom izuzetnom ukusu, tvrdoj teksturi i dugotrajnoj upotrebi. Ajdared je sorta koja se često koristi u industriji, ali je popularna i među ljubiteljima voća zbog svoje svestranosti u kulinarstvu i prijatnog ukusa.

Karakteristike sorte Ajdared

Jabuka Ajdared je srednje do veća jabuka, karakterističnog izgleda. Plodovi su okrugli do blago izduženi, sa kožom koja je zelena ili žuto-zelena, ponekad prekrivena crvenim prugama, naročito na sunčanoj strani. Unutrašnjost ploda je svetlo žute boje, sa čvrstim i hrskavim mesom koje je vrlo sočno.

Ajdared je sorta koja sazreva sredinom jeseni, obično od kraja septembra do početka oktobra. Plodovi su otporni na skladištenje i mogu se čuvati tokom nekoliko meseci, zadržavajući dobar kvalitet i ukus. Za razliku od mnogih drugih sorti koje brzo gube na teksturi, Ajdared ostaje čvrst i zadrži svoj ukus i nakon dužeg perioda skladištenja.

Prednosti jabuke Ajdared

  1. Izuzetan ukus: Ajdared je poznat po svom jedinstvenom ukusu koji se odlikuje savršenim balansiranim odnosom slatkoće i kiselosti. Ova sorta je osvežavajuća, a ujedno i bogata, što je čini idealnom za svežu konzumaciju, ali i za upotrebu u kulinarstvu.

  2. Svestranost u kuhinji: Ajdared je veoma svestran plod i koristi se u raznim jelima. Zbog svoje tvrde teksture i zadržavanja oblika tokom kuvarenja, idealna je za pripremu pite, kolača, kompotova, sokova i džemova. Takođe, često se koristi za proizvodnju voćnih pirea, sosova i čak u vinu.

  3. Otpornost na bolesti: Ajdared je sorta koja je relativno otporna na bolesti koje obično pogađaju jabuke, poput pepelnice i krastavosti. Međutim, kao i kod svih sorti jabuka, preporučuje se redovno pregledanje stabala i primena preventivnih tretmana, kako bi se smanjio rizik od bolesti.

  4. Visok prinos: Drvo sorte Ajdared daje dobar prinos plodova. Plodovi su obično ujednačeni po veličini i obliku, a berba je relativno laka. Stablo je snažno i stabilno, što omogućava redovno plodonošenje.

  5. Dug period skladištenja: Ajdared je sorta koja se odlikuje izuzetnom sposobnošću skladištenja. Plodovi ostaju dobri i do nekoliko meseci nakon berbe, što ovu sortu čini pogodnom za komercijalnu proizvodnju, ali i za lične voćnjake. Tokom skladištenja, plodovi zadržavaju svoj hrskavi, čvrsti kvalitet i bogat ukus.

Održavanje i gajenje

Za uspešno gajenje jabuke Ajdared, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih smernica za održavanje zdravlja stabala i dobar prinos:

  • Zalivanje: Jabuka Ajdared voli vlažno, ali dobro drenirano tlo. Redovno zalivanje je potrebno, naročito u sušnim periodima, ali treba izbegavati stajaću vodu koja može uzrokovati truljenje korena.

  • Rezidba: Ova sorta zahteva redovno orezivanje kako bi se održala pravilna forma krošnje i omogućio bolji pristup svetlosti plodovima. Orezivanje se obavlja u zimskoj ili rano prolećnoj sezoni, kada stablo miruje.

  • Prihrana: Ajdared ima umerene potrebe za hranljivim materijama. Preporučuje se primena đubriva bogatih u fosforu i kalijumu, koji pomažu u razvoju plodova. Organska đubriva poput komposta takođe mogu biti korisna.

  • Zaštita od bolesti: Iako Ajdared nije previše podložan bolestima, preporučuje se redovno praćenje zdravlja stabala, kako bi se sprečile bolesti poput pepelnice i krastavosti. Upotreba preventivnih tretmana, kao i uklanjanje opalog lišća, može pomoći u održavanju zdravlja stabala.

Više informacija

Za više informacija nas pozovite. Posetite naš blog gde možete pronaći puno dobrih saveta o sadnji i održavanju sadnica.

Više informacija
Mogućnost dostave Da
NOVO u ponudi Ne
Brend Vocne Sadnice
Write Your Own Review
Samo registrovani korisnici mogu pisati komentare. Molimo vas da se Prijavite na sistem ili ako nemate korisnički nalog da ga kreirate.