Kruška Santa Marija

Kruška Santa Marija

Breskva Red Heven

Breskva Red Heven

Kruška Viljamovka

Ocena:
100 % of 100
350,00 RSD

Krupnih plodova, sočnog i topivog mesa. Boja je nežno žuto zelena, a na delu izloženom suncu preliva se u u blago crvenkastu; veoma je ukusna, slatka i specifično aromatična. Sazreva krajem avgusta.

Mogućnost dostave: Da

Tip pakovanja: Goli koren
Jesenja isporuka: 1. novembar - 15. decembar
Prolećna isporuka 1. mart - 15. april

Stanje:
Dostupno
SKU
1126
  • Kupite 5 po 339,50 RSD i uštedite 3%
  • Kupite 10 po 332,50 RSD i uštedite 5%
  • Kupite 20 po 315,00 RSD i uštedite 10%

Kruška Viljamovka: Kraljica aromatičnih krušaka

Viljamovka je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih sorti krušaka na svetu. Poznata i kao Williamsova sorta, potiče iz Engleske, gde je prvi put otkrivena krajem 18. veka. Zahvaljujući svom bogatom ukusu, sočnosti i aromi, Viljamovka je postala sinonim za vrhunsku krušku, kako za svežu konzumaciju, tako i za preradu.


Karakteristike sorte

Plodovi Viljamovke su srednje veliki do veliki, pravilnog kruškolikog oblika. Njena kora je glatka, svetlozelena dok je plod nezreo, a sazrevanjem postaje zlatnožuta. U nekim slučajevima plodovi mogu imati blago crvenkasto rumenilo.

Meso ploda je bele boje, izuzetno sočno, mekano i topi se u ustima. Ukus je sladak, s blagom kiselkastošću, dok je miris intenzivan i prepoznatljiv. Zahvaljujući svojoj specifičnoj aromi, Viljamovka se često koristi kao referentni standard za kvalitet krušaka.


Prednosti sorte

  1. Visok kvalitet plodova: Bogat ukus i sočnost čine Viljamovku idealnom za široku upotrebu.
  2. Prilagodljivost: Uspešno se gaji u različitim klimatskim i zemljišnim uslovima.
  3. Raznovrsna primena: Odlična je za svežu konzumaciju, pravljenje rakije, sokova, džemova i kompota.
  4. Visoka tržišna vrednost: Zbog svoje popularnosti, plodovi Viljamovke postižu visoku cenu na tržištu.

Uzgoj i održavanje

Viljamovka je zahvalna sorta za uzgoj, ali zahteva pažljivu negu kako bi se obezbedili kvalitetni prinosi:

  • Zemljište: Najbolje uspeva na plodnim, dubokim i dobro dreniranim tlima.
  • Pozicija: Sunčani položaji su ključni za optimalan razvoj ukusa i arome plodova.
  • Zalivanje: Redovno zalivanje je neophodno, naročito tokom sušnih perioda i u fazi sazrevanja plodova.
  • Rezidba: Redovno uklanjanje suvišnih i oštećenih grana doprinosi boljoj prozračnosti krošnje i kvalitetu plodova.
  • Zaštita od bolesti: Iako je Viljamovka relativno otporna sorta, preventivni tretmani protiv krastavosti, bakterijske plamenjače i drugih bolesti su preporučljivi.

Prerada i upotreba

Plodovi Viljamovke se najčešće koriste za:

  • Svežu konzumaciju: Sočni i aromatični plodovi su savršeni za uživanje direktno sa stabla.
  • Pravljenje rakije: Rakija od Viljamovke je najpoznatiji i najcenjeniji proizvod od ove sorte, poznata po svojoj aromi i kvalitetu.
  • Kulinarske specijalitete: Koristi se u pripremi džemova, kompota, voćnih salata i kolača.
  • Industrijsku proizvodnju: Sokovi, nektari i voćni pirei od Viljamovke su popularni zbog njenog intenzivnog ukusa.

Više detalja

Za više informacija nas pozovite. Posetite naš blog gde možete pronaći puno dobrih saveta o sadnji i održavanju sadnica.

Više informacija
Mogućnost dostave Da
NOVO u ponudi Ne
Brend Vocne Sadnice
Write Your Own Review
Samo registrovani korisnici mogu pisati komentare. Molimo vas da se Prijavite na sistem ili ako nemate korisnički nalog da ga kreirate.