Limun Mesecar

Limun Mesečar

Smokva Zamorcica

Smokva Zamorčica

Smokva • Petrovača Bela

Ocena:
100 % of 100
1.100,00 RSD

Sorta koja rađa obilno i redovno. Rađa dva puta godišnje. Prvi put sazreva krajem juna, a drugi put tokom avgusta i početkom septembra.

Mogućnost dostave: Da

Stanje:
Dostupno
SKU
1550
  • Kupite 5 po 1.067,00 RSD i uštedite 3%
  • Kupite 10 po 1.045,00 RSD i uštedite 5%
  • Kupite 20 po 990,00 RSD i uštedite 10%

Smokva – Petrovača Bela: Dragocena sorta mediteranskog voća

Smokva (Ficus carica) je jedno od najstarijih kultivisanih voćnih stabala, poznata po svom slatkom ukusu i brojnim zdravstvenim prednostima. Među različitim sortama smokve, Petrovača Bela se ističe kao jedna od najcenjenijih zbog svoje rane zrelosti, sočnih plodova i prilagodljivosti različitim uslovima gajenja.

Botaničke karakteristike

Petrovača Bela je sorta smokve koja pripada porodici dudova (Moraceae). Ova sorta se tradicionalno uzgaja u mediteranskim krajevima, a posebno je zastupljena u Dalmaciji, Crnoj Gori i primorskim delovima Srbije i Hrvatske.

  • Stablo – srednje bujno, sa širokom krošnjom

  • Listovi – veliki, duboko režnjeviti, tamnozelene boje

  • Plodovi – srednje krupni, svetložute do bele boje, sa tankom kožom i ružičastim, veoma slatkim mesom

  • Vreme sazrevanja – početak jula, često oko Petrovdana (12. jul), po čemu je sorta i dobila ime

Prednosti i karakteristike sorte

Rana zrelost – Petrovača Bela se ubraja među prve smokve koje sazrevaju tokom godine, donoseći slatke plodove već početkom leta.
Ukus i tekstura – izuzetno slatka, sa mekanim mesom koje obiluje prirodnim šećerima.
Otpornost – dobro podnosi sušu i visoke temperature, ali je osetljivija na hladnije klime.
Kratak vek trajanja – zbog visokog sadržaja vode, sveži plodovi brzo propadaju, pa se često suše ili prerađuju.

Upotreba u ishrani

Smokva Petrovača Bela se koristi na razne načine:
Sveža konzumacija – odlična za užinu, u voćnim salatama i desertima.
Sušena smokva – zbog brze kvarljivosti, često se suši i koristi tokom cele godine.
Džem i rakija – prerađuje se u slatko, džem, likere i rakiju od smokve.
U kulinarstvu – često se kombinuje sa sirom, orasima i pršutom.

Zdravstvene prednosti

Bogatstvo vlaknima – pomaže varenju i poboljšava rad creva.
Prirodni izvor energije – bogata šećerima, pruža brzu energiju.
Smanjenje holesterola – doprinosi zdravlju srca.
Bogata mineralima – sadrži kalijum, kalcijum, gvožđe i magnezijum.

Više informacija

Za više informacija nas pozovite. Posetite naš blog gde možete pronaći puno dobrih saveta o sadnji i održavanju sadnica.



Više informacija
Mogućnost dostave Da
NOVO u ponudi Ne
Write Your Own Review
Samo registrovani korisnici mogu pisati komentare. Molimo vas da se Prijavite na sistem ili ako nemate korisnički nalog da ga kreirate.