Plod je sitan do srednje krupan, kupastog oblika i veoma ukusan kada ugnjili. Stablo je bujno. Otporna je na mraz i na sušu. Samoplodna je. Sazreva polovinim, krajem oktobra.
Tip pakovanja: Goli koren
Jesenja isporuka: 1. novembar - 15. decembar
Prolećna isporuka 1. mart - 15. april
Domaća mušmula – tradicionalna voćka sa bogatom istorijom
Domaća mušmula (Mespilus germanica) je stara sorta voćke koja se gaji vekovima na području Balkana, posebno u Srbiji. Ova voćka je sinonim za tradicionalno voćarstvo, a njeni plodovi cenjeni su zbog specifičnog ukusa i zdravstvenih benefita.
Plodovi domaće mušmule su okrugli, smeđe boje i prekriveni tankom, hrapavom korom. Njihova unutrašnjost je kremasta, blago brašnasta i vrlo aromatična. Zrele mušmule imaju sladak, blago kiselkast ukus, dok nezreli plodovi mogu biti tvrdi i trpki.
Drvo mušmule je srednje visine, sa širokom krošnjom i gustim lišćem. Zbog svoje otpornosti na hladnoću i nepovoljne uslove, mušmula je često viđena u tradicionalnim voćnjacima, a uspeva i na siromašnijim zemljištima.
Plodovi mušmule sazrevaju krajem jeseni, najčešće u oktobru i novembru. Međutim, najbolji ukus postižu nakon prvih mrazeva ili nakon kratkog skladištenja, kada omekšaju i dobiju specifičnu slatkoću.
Srpska mušmula se najčešće koristi za svežu konzumaciju, ali i za pripremu džemova, rakija i kompota. Njeni plodovi su bogati vitaminima C i B, kao i vlaknima, što ih čini korisnim za probavu i jačanje imuniteta.
Iako je mušmula nekada bila neizostavna u domaćim voćnjacima, danas je manje zastupljena zbog modernih sorti voća. Međutim, sve veći interes za autohtone vrste i organsku proizvodnju vraća srpsku mušmulu na trpeze.
Ova voćka nije samo deo kulturne baštine Srbije već i simbol prirodnog i zdravog načina života. Njeno očuvanje ima veliki značaj za održavanje biološke raznovrsnosti i tradicionalnog voćarstva.
Za više informacija nas pozovite. Posetite naš blog gde možete pronaći puno dobrih saveta o sadnji i održavanju sadnica.
Mogućnost dostave | Da |
---|---|
Brend | Vocne Sadnice |