Plodovi su sočni, narandžastocrvene boje, duguljastog oblika, od 1 do 3 centimetra dužine, a bobice sadrže i do 60 sitnih semenki koje zru od jula do oktobra.
Godži (Lycium barbarum) – Plod dugovečnosti i zdravlja
Godži, poznat i kao vučje bobice (Lycium barbarum), je biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae), poreklom iz Azije. Njeni mali, jarko crveni plodovi vekovima se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog izuzetnih nutritivnih i lekovitih svojstava. Danas, godži bobice su popularne širom sveta kao superhrana, cenjena zbog svojih antioksidativnih, imunoloških i regenerativnih efekata.
Osnovne karakteristike biljke Godži
Godži raste kao žbunasto drvo i može narasti od 2 do 3 metra u visinu. Plodovi su sočni, narandžastocrvene boje, duguljastog oblika, od 1 do 3 centimetra dužine, a bobice sadrže i do 60 sitnih semenki koje zru od jula do oktobra. Ukus je slatkast.
Izgled: Godži je grm koji može dostići visinu od 1 do 3 metra. Ima duge, savitljive grane sa sitnim, duguljastim listovima.
Cvetovi: Ljubičasti ili svetloružičasti cvetovi javljaju se tokom leta.
Plodovi: Jarko crvene bobice duge 1–2 cm, blago slatkastog i pomalo kiselog ukusa.
Poreklo: Kineske visoravni, gde se tradicionalno uzgaja već više od 2.000 godina.
Otpornost: Biljka je otporna na sušu i hladnoću, što omogućava njen uzgoj u različitim klimatskim uslovima.
Uzgoj godži bobica
Godži je relativno jednostavan za uzgoj i dobro uspeva u umerenim klimama. Odgovara mu naše klimatsko područje pa se uspešno gaji i u Srbiji. Goji dobro podnosi sušu, ali treba obratiti pažnju na zalivanje u prvoj godini posle sadnje. Uspeva na suvom, jalovom (nutritivno siromašnom) zemljištu, a može i na peščanim i glinastim zemljištima u priobalnom području. Najviše mu odgovara alkalno zemljište pH 6.5 pa na više. Podnosi visoke temperature preko leta do 40°C, kao i ekstremno hladne zime (-40°C). Potpuno je otporan na mraz, a što se tiče bolesti i štetočine koristi samo organska sredstva kao sto je ''PERFIT'' (ekološki biocid).
Tlo: Biljka preferira dobro drenirana, plodna tla neutralnog ili blago alkalnog pH (6,5–8).
Lokacija: Sunčana mesta omogućavaju obilno cvetanje i plodonošenje.
Sadnja: Sadnice se sade na razmaku od 1,5–2 metra zbog razgranatog habitusa biljke.
Zalivanje: Godži zahteva umereno zalivanje – biljka ne podnosi previše vode, ali ni duže periode suše.
Rezidba: Redovno uklanjanje starih i oštećenih grana podstiče rast novih izdanaka i povećava prinos.
Prinos: Plodove možete očekivati već u drugoj godini nakon sadnje, a pun rod od treće godine.
Zdravstvene koristi Godžija
Drevna kineska medicina stavlja ih među vodeće lekove za bolesti cirkulacionog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sistema. Godži bobice su poznate kao prirodni „eliksir mladosti“, jer obiluju hranljivim materijama koje doprinose opštem zdravlju:
Antioksidansi: Neutralizuju slobodne radikale, usporavaju proces starenja i jačaju imuni sistem.
Vitamini i minerali: Sadrže visok nivo vitamina C, A, B1, B2 i E, kao i minerala poput gvožđa, cinka, kalijuma i selena.
Aminokiseline: Plodovi sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina, što je retkost u biljkama.
Podrška vidu: Karotenoidi, posebno zeaksantin, pomažu u očuvanju zdravlja očiju i prevenciji makularne degeneracije.
Poboljšanje energije: Redovna konzumacija povećava vitalnost i izdržljivost.
Regulacija šećera u krvi: Pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze i smanjenju insulinske rezistencije.
Upotreba Godžija
Sveže bobice: Idealne su za užinu, ali su u ovom obliku dostupne samo u oblastima gde se uzgajaju.
Sušene bobice: Najčešći oblik, koristi se za pravljenje čajeva, muslija, smutija ili kao dodatak desertima.
Sokovi i tinkture: Ekstrakti bobica koriste se za pravljenje sokova i dodataka ishrani.
Kozmetika: Ulje semenki godžija koristi se u preparatima za negu kože zbog hidratantnih i regenerativnih svojstava.
Mitovi i zanimljivosti
Godži bobice često nazivaju „voćem dugovečnosti“ zbog njihovog pozitivnog uticaja na zdravlje i vitalnost.
U tradicionalnoj kineskoj medicini, godži se koristi za jačanje jetre, bubrega i vida.
Postoji legenda da su budistički monasi koristili godži kao deo svoje ishrane kako bi poboljšali koncentraciju i energiju tokom meditacije.
Više informacija
Za više informacija nas pozovite. Posetite naš blog gde možete pronaći puno dobrih saveta o sadnji i održavanju sadnica.