Uputstvo za korisnike

Rokovi isporuke
Jesenja isporuka počinje od 25. X (oktobra) pa sve dok to vremenski uslovi dozvoljavaju (do jačih mrazeva), a najkasnije do 10. XII (decembra). Posle tog vremena se primaju porudžbine za proleće. Sa prolećnom isporukom se počinje posle prestanka jakih mrazeva, a najranije od 1. III (marta).
Troškovi transporta
Cene su f-co rasadnik. Kod isporuke brzom poštom, na kućnu adresu, naplaćuju se troškovi isporuke i to:
• Za iznos do 3000.00 din poštarina je 350.00 din
• Za iznos od 3000.00 do 10000.00 din poštarina iznosi 550.00 din

Za kupovinu više komada istog artikla odobravamo Vam popust:
• 5 i više komada istog artikla - 3 % popusta
• 10 i više komada istog artikla - 5 % popusta
• 20 i više komada istog artikla - 10 % popusta
Izmene i dopune porudžbine
Prilikom pakovanja Vaše porudžbine naš sektor prodaje će Vas kontaktirati telefonom da bi Vas obavestio o tačnom datumu isporuke. Ovom prilikom je moguće izvršiti bilo kakvu korekciju i izmenu porudžbine. U periodu od momenta poručivanja pa sve dok Vas naše osoblje ne kontaktira nije moguće izvršiti izmene i dopune porudžbine. Molimo Vas da bilo koje izmene zapišete i izdiktirate ih prilikom razgovora. Ova mera je uvedena da bi se samnjila mogućnost greške prilikom isporuka.
HVALA NA RAZUMEVANJU.
Opšti uslovi prodaje
Ako više kupaca poručuje na jednu porudžbenicu, u paketu se mogu izvršiti odvajanja po grupama, ako se to naglasi. Porudžbina se može izvršiti telefonski, pismom, mejlom ili putem online prodavnice. Dovoljno je ispisati ili pročitati šifru ili naziv artikla i količinu koju želite naručiti. Adresu ispišite čitko, štampanim slovima. Radi lakše dostave obavezno je dostaviti fiksni ili mobilni telefon.
Kada neka sorta bude prodata, vrši se zamena najsličnijom sortom ukoliko kupac to dozvoljava. U suprotnom se dostavlja porudžbina umanjena za nedostajuće sadnice.
Svaka sadnica ili grupa sadnica jedne sorte nosi etiketu sa šifrom, nazivom sorte i količinom. Pakovanje se vrši tako da sadnice imaju dovoljno vlage, čime su potpuno zaštićene od isušivanja.
U paketu sa poručenom robom se nalazi i vaša porudžbenica sa obračunom, koja služi kao faktura. Reklamacije se primaju u roku od sedam dana od dana prijema robe. Uz reklamaciju je potrebno navesti i broj računa koji ste dobili uz paket.
Vaša narudžbina takođe sadrži i Uputstvo za sadnju i negu vaših biljaka. Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi nege biljaka, stojimo vam na raspolaganju.
Redosled isporuke je prema redosledu primanja porudžbine. Zbog sigurnosti dobijanja željenih sorti sadni materijal treba što pre poručiti. Način sadnje, bolesti, štetočine i zaštita od istih se dobija u paketu prilikom isporuke sadnica.
Rasadnik je pod kontrolom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.
PORUDŽBINE SE PLAĆAJU POUZEĆEM
Veličina biljaka
U skladu sa najvišim svetskim standardima u rasadničarstvu trudimo se da Vam što bolje predstavimo četinare i ukrasno žbunje za koje se interesujete. Upravo iz tog razloga se pored šifre artikla nalazi tip i veličina saksije u kojoj se biljka nalazi. Na primer:

P (npr. 15) - Biljka se nalazi u saksiji prečnika 15 cm
C (npr. 15) - Biljka se nalazi u saksiji zapremine 15 Litara
Busen - Koren sadnice se dobija u formi busena

Prednost sadnica u saksiji je što se sadnja biljka u ovoj formi može obavljati tokom cele godine bez obzira na vremenske uslove. Sa ovim podacima možete vrlo lako isplanirati sadnju biljaka u saksije i izabrati idealnu veličinu biljke za uslove koje će imati u vašem domu.
Veličina saksije direktno utiče i na starost biljke - što je veći prečnik ili zapremina saksije, biljka je starija. Npr, sadnice koje se nalaze u saksijama veličine 15 ili 17 cm starosti su 2-3 godine, biljke u saksijama veličine 19 ili 21 cm imaju starost 3-4 godine. Veličina sadnice je merena u trenutku izrade kataloga i može se razlikovati prilikom isporuke, a naročito u prolećnoj sezoni, kada se vrši orezivanje biljaka i priprema za dalji razvoj.

Sadnice ruža
Sadnice ruža i voćne sadnice se prodaju isključivo sa golim korenom. U marketima i poljoprivrednim apotekama možete videti sadnice upakovane u zasebno pakovanje sa kolor etiketom i voskiranim granama. Ovaj tip pakovanja je jedini način da se sačuva svežina sadnice na duži period i omogući dalja prodaja u objektima tog tipa. Sve sadnice koje Rasadnik Topalović isporučuje brzom poštom na kućnu adresu su čuvane i održavane u hladnjačama sa kontrolisanim uslovima temperature i vlage. Iz ovih uslova biljke su izvađene neposredno pre same isporuke i imaju znatno bolji kvalitet i kondiciju od pakovanih ruža koje stoje po nekoliko nedelja u maloprodajnim objektima. Pakovanje se vrši tako da sadnice bez stresa i gubitka vlage mogu da ostanu u paketu do 7 dana.

Sadnice ruža prve klase moraju imati minimum 3 grane debljine olovke i dobro razvijen korenov sistem. Ova klasifikacija se ne odnosi na penjačice -minimum 2 grane, kao i minijaturne sorte gde debljina grana može biti manja od navedene