Mongolska borovnica 'Honeywood' • P9
Kamčatska borovnica 'Aurora' • P9

Kamčatska borovnica 'Aurora' • P9

Mongolska borovnica 'Honeywood' • P9

Mongolske borovnice ili saskaton su bogatije mineralima i imaju bolja nutritivna svojstva nego daleko poznata američka borovnica. Na primer 100 g smrznutih mongolskih borovnica ima približno 7 puta više kalcijuma i gvožđa od američke borovnice, a čak 4 puta više kalijuma i proteina. Plodovi mongolske borovnice su krupni (do 1,6 cm), sočni i veoma ukusni - slični ukusu borovnica.

250,00 RSD
Stanje: Rasprodato
SKU
1660
  • Kupi 5 po 242,50 RSD i ostvari popust od 3%
  • Kupi 10 po 237,50 RSD i ostvari popust od 5%
  • Kupi 20 po 225,00 RSD i ostvari popust od 10%

OPIS: Mongolske borovnice ili saskaton su bogatije mineralima i imaju bolja nutritivna svojstva nego daleko poznata američka borovnica. Na primer 100 g smrznutih mongolskih borovnica ima približno 7 puta više kalcijuma i gvožđa od američke borovnice, a čak 4 puta više kalijuma i proteina. Plodovi mongolske borovnice su krupni (do 1,6 cm), sočni i veoma ukusni - slični ukusu borovnica. Voće se bere od sredine juna do kraja jula. Period rađanja može biti i do 30 godina. ’Honeywood’ je veoma plodonosna sorta. Međutim, on ima tendenciju da naizmenično rađa (svake druge godine). Prvi plodovi se mogu ubrati 2-4 godine nakon sadnje, a potpun rod dobija se nakon 6-7 godina.

SADNJA I UZGOJ: Ovaj grm se vrlo dobro prilagođava različitim uslovima okoline. Najbolje rezultate daje na pH vrednostima tla od 5,5 do 7,0 (nešto su lošiji učinci na teškim i slabo propusnim zemljištima). Biljka je otporna na bolesti i štetočine. Lako će preživeti temperaturu od -30 ⁰C. 6-8 godina nakon sadnje potrebno je izvršiti snažno orezivanje da biste uklonili oštećene grane i stimulisali biljku na bolji rast i stvaranje više plodova. Bolje uspevaju na polusenovitim ili senovitim položajima. Zbog svog robusnog habitusa (4-5 m) preporučeni razmak između redova za saskaton  je oko 5.5 m, a razmak u redu 1 m

Write Your Own Review
Samo registrovani korisnici mogu pisati komentare. Molimo vas da se Prijavite na sistem ili ako nemate korisnički nalog da ga kreirate.