Višnja 'Marela'

Višnja 'Marela'

Trešnja 'Regina'

Trešnja 'Regina'

Višnja 'Oblačinska'

Meso je crveno, srednje čvrsto, sočno, nakiselo, aromatično i kvalitetno. Sazreva krajem juna.
150,00 RSD
Stanje: Dostupno
Preostalo: 57 komada
SKU
1174
  • Buy 5 for 145,50 RSD each and save 3%
  • Buy 10 for 142,50 RSD each and save 5%
  • Buy 20 for 135,00 RSD each and save 10%
Višnja 'Oblačinska'
Oblačinska višnja je sorta višnje sa nedefinisanim poreklom. Naziv podrazumeva da potiče iz sela Oblačine i okoline, gde se nalazi velika i vrlo heterogena populacija ove višnje. Prosečna masa ploda je 2.6–3.0 g, pri čemu je masa koštice 9–13% ukupne mase ploda. Plodovi su loptasti do loptasto-kolačasti, dosta ujednačene krupnoće i sazrevanja. Pokožica je tamnocrvena i tanka. Meso je crveno, srednje čvrsto, sočno, nakiselo, aromatično i kvalitetno. Sok od mesa je intenzivno crven i dosta bogat rastvorljivom suvom materijom, šećerima, kiselinama i mineralima. Plod se srazmerno lako odvaja od peteljke. Dobro podnosi prevoz i može da se sačuva 3–5 dana u svežem stanju. Sazreva krajem juna. Oblačinska višnja dobija se iz izdanaka i one su jako osetljive na sušu. Isto tako oblačinska višnja ne podnosi ni visok nivo podzemnih voda, a ukoliko se vode zadrže dolazi do propadanja višnje. Najbolje prinose daje u rejonima sa umerenom vlažnošču vazduha. U principu treba da ima povoljan vazdušni, vodeni i toplotni režim. Najpovoljnija pH vrednosti zemljišta su Ph 6 - 7. Oblačinska višnja u gustom sklopu se pokazala tolerantna na vrlo različitim zemljištima. Oblačinska višnja je dala dobre rezultate kako na neutralnom do blago alkalnom zemljištu Fruške gore, do kiselih zemljišta južne Srbije. Loše rzultate daje na ekstremno siromašnom zemljištu i na suvom pesku. Izuzetni rezultati u proizvodnji višnje postignuti su na zemljištima sa PH 4.8-5,6 na području Baničine. Za oblačinsku višnju praksa je pokazala da je minimalno rastojanje između redova 4 m, a u redu između stabala 2.5 m do 3 m.
Write Your Own Review
Samo registrovani korisnici mogu pisati komentare. Molimo vas da se Prijavite na sistem ili ako nemate korisnički nalog da ga kreirate.