Ruže Topalović - O nama

Štampa
PDF

O nama

Familija Topalovića živi u Lipolistu (opština Šabac) od kraja osamnestog veka. U devetnestom i početkom dvadesetog veka živelo se od klasične poljoprivrede. Novi duh u porodicu je uneo Topalović Svetozar (Toza) - (1894-1919), posle povratka iz Francuske, iz Liona, gde je proveo skoro četiri godine (1916-1919). Sa prvom proizvodnjoma voćnih sadnica se počelo 1955. god. Tih godina je prozvodnja bila uglavnom amaterska. Kalemljene su sadnice za svoje potrebe, a male, preostale, količine su prodate. Tada je formiran voćnjak površine 2 hektara, koji je proširen 1962. god. na 3,5 hektara.
Te godine dolazi do prekida u proizvodnji sadnica. Osnivač rasadnika, Topalović (Svetozara) Aleksa - Aca obnovio je proizvodnju sadnica 1971.godine, koja prerasta u intezivnu i za trziste. Pored sadnica voća, počinje se sa proizvodnjom sadnica ruža, četinara i listopadnog ukrasnog bilja. Te godine su udareni temelji današnjem rasadniku. Od tog vremena do današnjih dana beležimo neprekidni rast proizvodnje u sve tri grane: Ruže, voće i ukrasno bilje (četinari i lišćari).
Ima nekoliko perioda koje su bitno uticale na razvoj rasadnika:
  • Topalović (Alekse) Milan, posle završetka studija elektrotehnike, uključuje se u rad rasadnika. Tada pocinje osavremenjivanje proizvodnje i 1985. god. se uvodi savremeni, automatski, MIST sistem za razmnožavanje četinara i lišćara reznicama. Institut za šumarstvo je prvi instalirao ovaj sistem u Jugoslaviji. Mi smo bili drugi.
  • Od 1993 godine koristi se savremeni nacin djubrenja, preko izraelskih fertilizatora. Tada je intezivirana kontejnerska proizvodnja četinara, koja je zadnjih godina u velikom usponu.
  • Na Internetu 1998 godine izlazi nam Web sajt.
  • Ovaj vek završavamo sa potpuno automatizovanom sistemom za fertilizaciju, u kontejnerskoj proizvodnji sadnica. Sistem je postavljen 1999. god.

U radu rasadnika učestvuje cela porodica. Tako i Aleksini unuci Stefan (rodj. 1986) i Jovan (rodj. 1989) Topalović, imaju svoje mesto. Prve ruže su iskalemili 1997 god. Dedino učešće u rasadniku je sve manje, ali je zato njihovo sve vece. Rasadnik je dobitnik mnogobrojnih priznanja i medalja na raznim izlozbama i Sajmovima. Izvozimo sadnice u Francusku, Makedoniju, Rusiju i BiH.