Ruže Topalović - O nama

Štampa
PDF

Istorijat

Rasadnik „Topalović“ osnovan je 1955. godine. Najpre smo kalemili sadnice za svoje potrebe, a samo male, preostale količine su prodavane. Na samim počecima, na površini od oko 2 hektara, bio je podignut voćnjak, koji smo 1962. godine proširili na skoro duplo veću površinu. Ipak, intenzivna proizvodnja počinje sedamdesetih godina 20. veka, a začetnik porodičnog posla bio je Aleksa-Aca Topalović. U to vreme počinjemo proizvodnju sadnica ruža, četinara i listopadnog ukrasnog bilja. Bili su to temelji današnjeg rasadnika i posla kojim se bavi cela porodica, a koji od tog vremena do danas beleži konstantan rast.
Posle studija elektrotehnike, Aleksin sin Milan, uključuje se u porodični posao, a upravo tada počinje osavremenjivanje proizvodnje Savremeni, automatski - MIST sistem za razmnožavanje četinara i lišćara reznicama uveli smo 1985. godine. Institut za šumarstvo je prvi u tadašnjoj Jugoslaviji instalirao ovaj sistem. Mi smo bili drugi, na šta smo ponosni.

 

Treća generacija Topalovića, Aleksini unuci Stefan i Jovan, uključili su se u posao poslednjih godina, nastavljajući, ali i stvarajući tako, porodičnu tradiciju. Osim stalnog unapređenja rada, naš rasadnik neguje i korporativni i duh odgovornosti prema okruženju, pa je veliki broj radnika angažovan na stalnim ili povremenim poslovima. Rasadnik je dobitnik brojnih nagrada na različitim sajamskim i drugim manifestacijama, a osim toga, učestvujemo u brojnim humanitarnim akcijama, pa naše sadnice oplemenjuju prostore u mnogim institucijama, ustanovama i domovima. .

Rasadnik danas

Porodična firma Rasadnik Topalović ruže, ukrasno bilje i voćne sadnice danas gaji na više od 22 hektara. Ruže, po kojima je ovaj kraj, verovatno, najpoznatiji, zauzimaju površinu od oko 10 hektara, a isto toliko prostora danas zahvata i naša proizvodnja sadnica četinara i lišćara, dok smo kontejnersku proizvodnju razvili na dva hektara. Samo u ovoj godini naš rasadnik proizvešće oko 300 hiljada sadnica ruža, a plan nam je da sledeće godine dostignemo proizvodnju od pola miliona sadnica ruža. Osim toga na našim parcelama godišnje se odgaji oko 30 hiljada voćnih sadnica i oko 100 hiljada sadnica četinara i ukrasnog žbunja.

Uvereni da samo kontinuiranim unapređenjem znanja u ovoj oblasti možemo ostvariti svoju viziju, konstantno radimo na usavršavanju, znanja, proizvodnje i svojih usluga. Prateći savremene trendove, proizvodni sistem gotovo u potpunosti smo automatizovali, sve površine na kojima gajimo biljke navodnjavaju se, a PRVI u Srbiji 2010. godine uveli smo u upotrebu FOG sistem.

Rasadnik ima neprekidni rast proizvodnje i plasmana u poslednjih dvadeset godina, a osim plasmana na domaćem tržištu, svoje proizvode Rasadnik Topalović, danas izvozi u Italiju, Poljsku, Rusiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru....

Osim proizvodnje ruža, voćnih sadnica i ukrasnog bilja Rasadnik Topalović bavi se projektovanjem i ozelenjavanjem površina, a svoju posvećenost profesiji i kreativnost naši stručnjaci pokazali su na brojnim lokacijama u našoj zemlji stvarajući lepše i komfornije okruženje mnogim kompanijama i našim poslovnim partnerima.